2.132
Bomen geplant
0
Sluiten
Ledstrip-specialist - Vrijdag 22 Juli 2020

LED Verlichting Aquarium

LED verlichting aquarium

Verlichting is van grote invloed op een aquarium. De hoeveelheid licht en de kleur van het licht hebben invloed op de groei van planten en algen. Daarnaast heeft het natuurlijk invloed op de uitstraling van het aquarium. Je wilt de planten en vissen goed kunnen zien en verlichting speelt daarbij een grote rol. Steeds vaker wordt LED verlichting gebruikt in aquariums. Het heeft namelijk vele voordelen ten opzichte van andere soorten aquarium verlichting. In deze blog leggen we meer uit over het gebruik van LED verlichting in aquariums en de verschillende kleuren licht die je kunt gebruiken.

Voordelen van aquarium LED verlichting

LED verlichting wordt steeds populairder om te gebruiken in aquariums. Voorheen werden in aquariums vaak halogeenlampen en TL buizen gebruikt. LED verlichting kent vele voordelen ten opzichte van deze ouderwetse verlichting. Het belangrijkste voordeel van LED verlichting is het zeer lage energie verbruik en een ander voordeel is dat LED verlichting veel langer mee gaat. De belangrijkste reden dat LED verlichting zo geschikt is voor aquariums is het kleurenspectrum. Met LED verlichting is het namelijk mogelijk om verschillende kleuren licht in te stellen. Het gebruik van meerdere kleuren licht heeft positieve invloeden op bijvoorbeeld de groei van planten en daarnaast zorgt het voor een zeer mooie uitstraling van het aquarium. Onze waterdichte LED strips (IP68) zijn geschikt om te gebruiken in aquariums. Deze strips zijn verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren.

Verschillende kleuren LED verlichting aquarium

Onze waterdichte LED strips zijn verkrijgbaar in de lichtkleuren warm wit, helder wit, koud wit, RGB, RGBW en RGB+CCT (ook wel RGBWW). RGB staat voor rood, groen, blauw. Door deze kleuren te mengen is het mogelijk om alle kleuren te vormen. Met RGBW ledstrips is het naast de kleuren ook mogelijk om een warm witte lichtkleur in te stellen. Met RGB+CCT strips kunnen alle kleuren én alle lichtkleuren wit ingesteld worden van 2700K warm wit tot 6500K koud wit. Welke lichtkleur het meest geschikt is hangt o.a. af van de grootte van je aquarium, van het soort planten en vissen en natuurlijk ook van wat je zelf mooi vindt. 

De invloed van verschillende kleuren op planten, algen en vissen

Een gekleurde aquarium LED lamp is erg handig voor een aquarium. Het wordt vaak aangeraden om gebruik te maken van een combinatie van meerdere kleuren licht. Meestal worden rood licht, blauw licht en wit licht gecombineerd. Rood en blauw licht zijn nodig voor de fotosynthese en bevorderen dus de groei van planten en het witte licht is er voor om het aquarium er mooi uit te laten zien. Natuurlijk kan je ook andere kleuren als sfeerverlichting gebruiken zoals oranje, paars en groen, maar houdt wel rekening met de planten, want verschillende soorten planten hebben verschillende soorten verlichting nodig. Vooral in de avond kan gekleurd licht je aquarium er erg mooi en sfeervol uit laten zien.

Wit licht

Een warm witte LED strip (3000K) heeft een geel/oranje gloed. Deze kleur verlichting zorgt er daardoor voor dat het lijkt alsof de zon schijnt in je aquarium. Wil je je aquarium helder verlichten zodat je de planten en vissen op z’n best kan zien? Ga dan voor een koud witte LED strip (6000K). De inhoud van het aquarium springt er dan echt uit. Een helder witte LED strip (4000K) zit tussen de andere twee lichtkleuren in.

Rood en blauw licht

Rood licht is goed voor aquariumplanten omdat het de groei bevorderd. Blauw licht is goed voor de groei van algen. Deze kleur licht heb je daarom ook nodig voor je aquarium, maar het is wel belangrijk dat er meer rood dan blauw licht aanwezig is.

Hoe lang kan aquarium LED verlichting aan staan?

Hoe lang de verlichting aan moet staan is afhankelijk van het soort planten en vissen. De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur. Ook de hoeveelheid licht die je nodig hebt is afhankelijk van het soort planten en vissen en daarnaast van de grootte van het aquarium. Onze waterdichte LED strips zijn dimbaar waardoor je de hoeveelheid licht altijd naar wens kunt aanpassen. 

Aquarium LED strip

Al onze LED strips met een IP68 beschermingswaarde zijn geschikt voor in aquariums. Let wel op dat de aansluiting buiten het aquarium moet zijn, omdat deze niet waterdicht is. 

  • Ronald van Ooijen

    Geplaatst op zaterdag 31 oktober 2020 21:18

    Welke verlichting en hoeveel adviseren jullie voor een discusaquarium met enkele planten van 600 liter?

    L 160cm X B 60cm X H 70cm

    Alvast bedankt voor de hulp.

Handleidingen

Recente artikelen

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »