); Hoe werkt het dimmen van LED panelen? - Ledstrip-specialist

Terug

  • Voor 17:00 besteld, morgen al in huis*
  • Gratis verzending in de hele Benelux*
  • Bedenktijd van 14 dagen
  • 8.8/10 uit méér dan 14.000 klantenbeoordelingen
  • Beste kwaliteit & 2 jaar garantie

Dimbare LED Panelen

Dimbare LED Panelen

Lees hier over het dimmen van LED panelen. Let er goed op dat de bediening overeenkomt met je product, mocht je deze los aanschaffen.

Dimbare LED panelen

Zijn LED panelen dimbaar? En hoe werkt dat dan? Veel mensen vragen zich dit af. In deze handleiding leggen we daarom duidelijk de mogelijkheden voor het dimmen van LED panelen uit. 

Kan je LED panelen dimmen?

Het dimmen van LED panelen is minder eenvoudig dan het dimmen van gloeilampen, maar zeker wel mogelijk. In principe kunnen alle LED panelen gedimd worden. Hiervoor is een dimbare LED driver (ook wel transformator) nodig. Wanneer LED panelen gedimd worden neemt het wattage af en verbruiken deze dus minder stroom. Door LED panelen te dimmen kan er dus nog meer energie worden bespaard. Dimbare LED panelen zijn een duurzame keuze. Je bespaart geld, de panelen gaan langer mee en het is ook nog eens goed voor het milieu.

Wanneer je een LED paneel dimt op de ‘gewone’ manier, zoals bij gloeilampen, dan wordt de spanning verlaagd. Een gloei- of halogeenlamp zal daardoor minder fel gaan branden. Wanneer je deze dimmer gebruikt voor LED panelen zorgt dit voor problemen. De panelen gaan dan namelijk zoemen, trillen, knipperen en flikkeren. Ook richt het schade aan de panelen aan waardoor deze uiteindelijk kapot zullen gaan. Om deze reden heb je voor het dimmen van LED panelen een dimbare LED driver nodig. De driver wordt tussen het stroomnet en het paneel geplaatst en zorgt er voor dat de verlichting de juiste spanning krijgt. Wanneer je een LED dimmer aansluit op de driver zijn de LED panelen dimbaar. 

Hoe werkt het dimmen van LED panelen?

Led panelen kunnen worden gedimd van 0 tot 100%. De panelen zijn op deze manier dus zo ver te dimmen dat ze bijna geen licht meer geven. Wanneer je een paneel dimt met 50%, betekent dit dat je ook 50% van de lichtopbrengst over houdt. Bij traditionele verlichting werkt dit anders. Wanneer je bijvoorbeeld een halogeen lamp dimt met 20%, dan blijft er 40% van de lichtopbrengst over. Dit komt doordat LED verlichting een andere dimcurve heeft dan traditionele verlichting. 

Let op de minimale belasting van de LED dimmer. Bepaalde LED dimmers hebben een minimale belasting van een bepaald aantal watt. Wanneer de verlichting die je aansluit op de dimmer een lager wattage heeft dan de minimale belasting van de dimmer, dan zal de dimmer niet goed werken. 

LED panelen dimmen: meerdere in 1 keer

Wanneer je een ruimte hebt met meerdere panelen is het handig om deze tegelijk te kunnen dimmen. Het is mogelijk om meerdere LED panelen aan te sluiten op 1 dimmer. De hoeveelheid panelen die je aan kan sluiten op de dimmer is afhankelijk van het vermogen van de LED dimmer. Een dimmer heeft niet alleen een minimale belasting maar ook een maximale belasting. Wanneer je de panelen aansluit is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het totale wattage van alle panelen niet boven de maximale belasting (watt) van de dimmer komt. Het is het beste om 10% onder de maximale belasting van de dimmer te blijven zodat je zeker weet dat je er niet boven komt. 

Bekijk hier onze LED panelen en LED drivers

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Ledstrip-specialist.nl
Beoordeling op Feedback company voor Ledstrip-specialist: 8,8 / 10 (14000 Reviews)
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »